Tuesday, 8 May 2012

Desak DS Najib, DS Hismuddin dan TS Ismail letak jawatan


Dewan Pemuda Pas Perak hari  ini menyokong penuh atas kenyataan Dewan Pemuda Pas Pusat mendesak Datuk seri Najib Razak, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan Tan Sri Ismail Omar meletak jawatan ekoran tindakan polis membelasah peserta  perhimpunan Bersih 3.0 hari Sabtu lepas.
Tindakan ganas keterlaluan pihak polis lebih bermirip perlakuan tentera  Zionis Israel terhadap rakyat Palestin.Justeru, DPP Perak  menyokong kenyataan  DPP Pusat agar Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara bertanggungjawab diatas insiden yang berlaku dan melaetak jawatan dengan serta merta.

Mereka gagal mengawal anggota polis yang bertugas untuk mengawal keselamatan tetapi mengikut beberapa bukti yang jelas mereka adalah pencetus provokasi sehingga membelasah anggota polis untuk menaikkan kemarahan peserta perhimpunan menyebabkan keadaan sedikit kecoh.PDRM gagal mengenal pasti yang sepatutnya rakyat yang berhimpun secara aman dilindungi dan yang mana penjenayah yang perlu  diperangi.

Melalui rakaman para peserta, pihak polis membelasah dan menangkap peserta perhimpunan Bersih setelah dua jam perhimpunan selesai.Suatu tindakan yang tidak berperikemanusian yang amat dikesali oleh DPP Perak.

Selain daripada itu pihak polis dan FRU bertindak melepaskan gas pemedih mata serta air kimia kepada orang ramai yang berkumpul di Masjid Jamek, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), SOGO, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Menara Maybank.

Tindakan yang tidak wajar oleh polis memukul, terajang, menyepak,menumbuk para peserta dan juga wartawan yang sepatutnya dilindungi.

Tersebar rakaman vedio dan ramai saksi melihat bagaimana kereta polis melanggar orang ramai yang berjalan secara aman dikaki lima SOGO. Tindakan kejam anggota polis dan kerajaan khususnya Kementerian Dalam Negeri  (KDN) berlawanan dengan etika dan memungkiri janji untuk memberi  laluan terhadap perhimpunan aman duduk bantah miskipun pada awalnya mereka berjanji untuk membenarkan perhimpunan Bersih 3.0 berlangsung.

Justeru, Dewan Pemuda Pas Perak amat kesal di atas tindakan yang amat  tidak matang  pihak polis dengan tindakan yang sedemikian, DPP Perak menyokong penuh kenyataan Dewan Pemuda Pas Pusat agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Menteri Dalam Negeri Datuk Sri Hishamuddin Hussein, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar meletak jawatan serta merta.

No comments:

Post a Comment